IZLOŽBA

07.02.2013.

pozivnica kon-page-001

 Bijenalna izložba "Društva arhitekata Varaždin" imena "Čiji je ovo grad?".  Odgovor na pitanje koji su neki postavili......

.......s obzirom na ime izložbe  je : "Ne." Nismo se počeli baviti politikom.

Grad se ne mora razvijati i mijenjati nužno kroz politiku ili velike revolucije.

Svijet mijenjamo mijenjajući sebe. Vjerujemo da je, ako želimo bolje za sebe, vrlo važno osvijestiti postavke održivog razvoja. Održivi razvoj je takav razvoj koji zadovoljava potrebe sadašnjice, te omogućuje budućim naraštajima da zadovolje svoje potrebe.

Želimo da ove postavke svaki pojedinac  primjenjuje u svojoj domeni u svakodnevnom životu.

U slučaju nas, arhitektica i arhitekata, to znači:

1. održivu arhitekturu i gradnju - korištenje ekološih materijala i obnovljivih izvora energije,

2. održivo planiranje prostora - planiranjem za buduće generacije, a ne samo za nas i za vrijeme naših života.

Nadamo se da će uskoro prevladati načelo "od kolijevke do kolijevke" umjesto načela svijeta u kojem jesmo, a koje glasi "od kolijevke do groba".

Želimo da posjetitelji izložbe sami pronađu svoje odgovore na pitanja koja postavljamo: Čiji je ovo grad, Čija je ovo voda, Čija je ovo vatra, Čije je ovo drvo, Čiji je ovo zrak?

Izlažemo projekte i realizacije naših članova, arhitektonskih ureda Brakus, Coning, Marina Kogl, Kogl i Plavec, Studio Nexar.

Ostali izlošci pokazuju kako bi naš grad trebao izgledati i u kojem bi se smjeru trebao razvijati

1. Rad Janka Jelića pod imenom "Varaždinska gradska ada - biotehnološki krajolik". Radi se o projektu preuređenja zemljišta na i oko kupališta na Dravi. Varaždin je jedini grad na rijeci Dravi koji je očuvao autentični riječni krajolik. Projektom se predviđa unapređenje biodiverziteta sjeverozapadnog dijela grada i uređenja javnih sadržaja na dravskoj špici. Rad je dobio prestižnu međunarodnu nagradu Piranesi za nabolji studentski rad 2012.

2. Natječajni radovi varaždinskih arhitekata za Studentski restoran, uključujući i prvonagrađeni rad Vedrana Pedišića. Zahvaljujemo investitoru Sveučilištu u Zagrebu na provođenju arhitektonsko urbanističkog natječaja za studentski restoran. Potičemo i ostale investitore da se odluče na tu vrstu investicija, jer se natječajem dobiva najkvalitetnije arhitektonsko rješenje.

3. Svojevrsni manifest programa "Održivi Varaždin" autorica Antonije Bogadi, Maje Kireta i Emilije Vlahek, kojim kolegice i kolege, udruge ,vlasti i građane pozivamo na suradnju u stvaranju održivog grada

4. Najavljujemo arhitektonsko urbanističke radionice na temelju rada Mladene Ahmetović pod imenom "Gradske sobe". Ovaj rad dovodi u pitanje korištenje blokovskih dvorišta u jezgri grada, a inicijativa svjedoči o tome da prvenstveno građani, njihove vrijednosti i stremljenja oblikuju gradski prostor te da promjene na bolje kreću od pojedinca koji ODLUČUJE živjeti u kvalitetnijem životnom prostoru

Drugim riječima, MI OBLIKUJEMO grad, a grad OBLIKUJE NAS.