"Kad benzinske crpke utihnu“

19.03.2013.

gredica-small


U petak, 22.03.2013. u 18:00h u dvorani županijske skupštine na  Franjevačkom trgu u Varaždinu održat će se javna tribina, otvorena za sve građane, pod nazivom „Kad benzinske crpke utihnu - kako se pripremiti za življenje sa sve skupljom energijom i klimatskim iznenađenjima“.

Tribinu zajednički organiziraju Grad Varaždin, Varaždinska županija, Razvojna agencija Sjever i Udruga za promicanje održivog načina življenja „Gredica“. 

Na tribini sudjeluju:

Zoran Skala, dipl. ing. str, viši savjetnik za razvojne poslove i ekologiju pri Zavodu za prostorno uređenje Primorsko - goranske županije koji će održati središnje uvodno predavanje: „Postkarbonski gradovi - izazovi i mogućnosti“. Govorit će o izazovima koje energetske i klimatske neizvjesnosti stavljaju pred građane te iznijeti neke od mogućnosti koje je moguće primijeniti na razini lokalne zajednice, odnosno putem lokalne samouprave.

dr.sc. Miljenko Ernoić, direktor „Razvojne agencije Sjever“ će govoriti o utjecaju skupe nafte i klimatskih promjena na poljoprivredu u izlaganju pod nazivom: „Utjecaj energetske i klimatske neizvjesnosti na proizvodnju hrane“.

Ivan Šimić, ravnatelj „Regionalne energetske agencije Sjever“ govorit će o potencijalima Varaždinske županije na području obnovljivih izvora energije.

Maja Kireta, dipl.ing.arh. će zaključno u uvodnom dijelu predstaviti postavke održive gradnje u izlaganju:  „Održiva gradnja - od koncepta do prakse“.

U raspravi će sudjelovati i predstavnici Grada Varaždina i Varaždinske županije, te se mogu uključiti i građani.

Moderator: Goran Štimec iz „Udruga za promicanje održivog načina življenja Gredica", neprofitne organizacije s osnovnim ciljem promicanja i u praksi realizacije praktičnih lokalna rješenja vezanih uz široko područje održivog načina življenja (proizvodnja hrane, energija, promet, gradnja, trgovina...).